Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Κρούσματα φυματίωσης και στη Μεσσηνία

Κρούσματα φυματίωσης και στη Μεσσηνία
Ενα κρούσμα φυματίωσης την εβδομάδα εισάγεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ακτινολογικού και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλη Μιχαήλ.
Οπως λέει, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει ανησυχητικά την τελευταία τριετία κι ενώ όλοι έλεγαν ότι είναι ξεπερασμένη νόσος και δεν θα απασχολήσει ξανά, «δυστυχώς βλέπουμε ότι μας απασχολεί», αναφέρει. Γι' αυτή την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών φυματίωσης «δεν μπορώ να χρεώσω κάποιον ειδικά, δηλαδή να πούμε ότι είναι οι αλλοδαποί ή οτιδήποτε άλλο, σίγουρα όμως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είχαμε μεγάλη μείωση», επισημαίνει.
Ενώ αναφέρεται σε πρόσφατο περιστατικό στο νοσοκομείο, όπου «είχαμε κρούσμα κεγχροειδούς φυματίωσης η οποία είναι η χειρότερη και σπανιότερη μορφή της νόσου -που σημαίνει ότι είναι και περισσότερα τα κρούσματα και βαρύτερα από άλλες εποχές». Ευτυχώς όμως έγινε έγκαιρη διάγνωση και ο ασθενής πάει καλά. Οσο για τις ηλικίες που νοσούν, όπως λέει το ευτυχές είναι ότι «δεν έχουμε θύματα σε μικρές ηλικίες· ελάχιστα ή καθόλου κρούσματα έχουμε στην Παιδιατρική Κλινική, αντίθετα με τις Παθολογικές όπου έχουμε τα περισσότερα». Που σημαίνει σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου ότι αυτοί που νοσούν «είναι όλοι ενήλικες, πάνω από 18 - 20 και μέχρι τα 60 - 70, καθώς και ασθενείς οι οποίοι έχουν αρρωστήσει και υποτροπιάζουν μετά από πολλά χρόνια».
Ηδη ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είναι «σε επαφή με πνευμονολόγους του νοσοκομείου ώστε εάν μπορέσουμε να ξαναρχίσουμε το συντομότερο δυνατόν προγράμματα στα σχολεία, τα οποία θα είναι προφυλακτικά για τη φυματίωση». Θυμίζει δε ότι στο τελευταίο συνέδριο των πνευμονολόγων «ανακοινώθηκε ότι η φυματίωση ήταν μια νόσος για την οποία είχαμε θεραπεία, αλλά τώρα τελευταία έχουν εμφανιστεί κάποιες μορφές οι οποίες είναι ανθεκτικές στα φάρμακα». 

ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 
Θα πρέπει λοιπόν σύμφωνα με το Μιχ. Μιχαήλ όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «να προλάβουμε, γιατί η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία και η πρόληψη για να γίνει αποτελεσματική πέρα από τα εμβόλια, που ήρθαν στη Διεύθυνση Υγείας και δεν επαρκούν, σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε και μια πολιτική εμβολιασμού. Ωστε, σαν Ιατρικός Σύλλογος να συνεργαστούμε και με τους πνευμονολόγους της πόλης μας και να γίνουν ομιλίες στα σχολεία, τόσο για ενημέρωση αλλά και για εμβολιασμό των παιδιών που έχουν αρνητική μαντού». Τονίζει ακόμα πως χρειάζεται να υπάρχει «μια πολιτική υγείας κι όχι σπασμωδικά μέτρα ή μέτρα εντυπωσιασμού και να βγαίνουμε και να λέμε εμβολιαστείτε, αλλά να δώσουμε τον τρόπο και την δυνατότητα να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος». 
Οσον αφορά τα εμβόλια της φυματίωσης, θυμίζει ότι υπήρχαν κάποια προγράμματα και κάποιες πολιτικές υγείας στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν εμβολιασμοί στα σχολεία και δοκιμαστικά με το τεστ μαντού «και παιδιά που δεν είχαν έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, εμβολιάζονταν. Αυτά τα προγράμματα έχουν εγκαταλειφθεί λόγω λιτότητας και δυστυχώς έχουν εγκαταλειφθεί και τα προγράμματα του εμβολιασμού κατά της γρίπης».
Ειδικά για την γρίπη λέει ότι «για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την επιδημία, θα πρέπει να κάνουμε ένα τείχος από 3 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες», που θα προέρχονται από ευπαθείς ομάδες και αυτούς που έρχονται σε επαφή με αρρώστους. Δηλαδή «όλοι όσοι εργάζονται στο νοσοκομείο, αυτοί που έχουν άλλα προβλήματα υγείας καθώς και αυτοί που είναι πάνω των 65 ετών, προκειμένου να μην έχουμε θύματα. Μην ξεχνάτε ότι πέρυσι χάσαμε 162 ανθρώπους από τον ιό της γρίπης, ενώ οι κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης που είχαν κάνει το τείχος αυτό με τον εμβολιασμό δεν είχαν αυτά τα θύματα». 

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας επισημαίνει ότι εκτός των εμβολίων για τη φυματίωση -τα οποία όπως τονίζει δεν επαρκούν-, «είχα έρθει σε επαφή με το διοικητή του νοσοκομείου μήπως μπορέσουμε να προμηθευτούμε και αντιγριπικά εμβόλια, τουλάχιστον για να εμβολιάσουμε το προσωπικό του νοσοκομείου το οποίο είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες». Και προσθέτει πως «έχουμε συναδέλφους, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, καθώς και γιατρούς που έχουν ασθενήσει, προφανώς γιατί κόλλησαν από κάποιο ασθενή -έχουμε καταγεγραμμένα περιστατικά και γι' αυτό είμαστε επιφυλακτικοί». Ομως λέει «δεν καταφέραμε τίποτα όσον αφορά τα εμβόλια για τη γρίπη, από το υπουργείο ή το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε όπως έγινε πριν από περίπου 3 χρόνια νοσηλεύτριες να περνούν με κινητό καροτσάκι από τον τόπο εργασίας και να λένε "παρακαλώ θέλετε το εμβόλιο" -τότε είχαμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% του προσωπικού». 

800 ΑΝΤΙΦΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
ΠΑΡΕΛΑΒΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Υγείας παρέλαβε 800 αντιφυματικά εμβόλια, ενώ είχαν παραγγελθεί 2.500. Ο τελευταίος αριθμός προέκυψε μετά από ενημέρωση που είχε η Διεύθυνση από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, για τις ανάγκες στα σχολεία του νομού, καθώς πολλά παιδιά της Α' δημοτικού δεν έχουν κάνει αντιφυματικό εμβόλιο. 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Μεσσηνίας, τα 800 εμβόλια είναι η πρώτη δόση ενώ αναμένεται μια δεύτερη δόση με το νέο χρόνο. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινά από αύριο και ήδη έχουν ξεκινήσει από το Τμήμα Εμβολίων τα τηλέφωνα στους γονείς παιδιών τα οποία περιλαμβάνονται σε σχετική λίστα και είναι από 6 - 12 χρόνων. Ωστόσο, ο αριθμός είναι μικρός και δεν θα φτάσει καθώς στη λίστα είναι εγγεγραμμένα 350 παιδιά και ήδη από τα 800 αντιφυματικά εμβόλια, τα 300 έχουν διανεμηθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, άλλα 100 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης και 100 ακόμα στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά. Τα παραπάνω νοσηλευτικά ιδρύματα υλοποιούν προγράμματα εμβολιασμών σε μαθητές της Α' Δημοτικού, αλλά όπως μάθαμε δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες. Πέρυσι συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν μπόρεσε με τον αριθμό των εμβολίων που είχε πάρει να εμβολιάσει παιδιά σε περισσότερα από 3 σχολεία της πόλης, ενώ όπως μας είπαν από τη Διεύθυνση Υγείας είναι πολλά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Κι επειδή το αντιφυματικό εμβόλιο δεν γίνεται σε παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών, από το Τμήμα Εμβολίων θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά της λίστας τους που πλησιάζουν σε αυτή την ηλικία. 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να έρχονται σε επαφή με την κ. Πικιού στο Τμήμα Εμβολίων, στο τηλ. 27213 61380. Διαβάστε το άρθρο στην Γράφτηκε από την Νικολέττα Κολυβάρη/eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: