Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Καλαμάτα:Δικάζονται σε δεύτερο βαθμό δύο νοσοκομειακοί γιατροί για το θάνατο 73χρονου

Ξεκίνησε χθες, και αναμένεται να συνεχισθεί για αρκετές συνεδριάσεις, η δίκη σε δεύτερο βαθμό δύο γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας (παθολόγοι), για ιατρική αμέλεια που επέφερε το θάνατο ενός 73χρονου τον Αύγουστο του 2008.
Οι δύο γιατροί κρίθηκαν ένοχοι πρωτόδικα πέρυσι, ενώ αθωώθηκαν δύο νοσηλευτές, που ήταν επίσης κατηγορούμενοι.
Ο ιατρός, τότε αν. διευθυντής στην Α΄ Παθολογική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και η δε γιατρός, παθολόγος της ίδιας κλινικής, σε 12 μήνες φυλάκισης. Και στους δύο δόθηκε 3ετής αναστολή. Τώρα εκδικάζεται η έφεση που άσκησαν οι δύο γιατροί.
Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε διαρκέσει συνολικά 8 μήνες.



Για ιατρική αμέλεια
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο 73χρονος παραμονή 15αύγουστου του 2008 εισήχθη στην Οφθαλμολογική Κλινική (καθώς δεν υπήρχε αλλού ελεύθερο κρεβάτι) του Νοσοκομείου Καλαμάτας με διάγνωση «πνευμονίας με πλευρική περισυλλογή», έχοντας πυρετό 37,7 C, δύσπνοια και καταβολή κίνησης, ενώ είχε ιστορικό καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και παλαιού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι δύο γιατροί καταδικάσθηκαν ότι παρέλειψαν να τον τοποθετήσουν εξαρχής σε κατάλληλη συσκευή παροχής οξυγόνου παρά τις διαμαρτυρίες του, δε χορήγησαν κατάλληλο αντιβιοτικό, δεν έγινε εξέταση ούρων και δε φρόντισαν να τον θέσουν σε στενή και τακτική παρακολούθηση.
Ο 73χρονος, αν και πήγε στο νοσοκομείο στις 2.30 μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με τις κατηγορίες τού χορηγήθηκε οξυγόνο στις 6 παρά τέταρτο το απόγευμα και η καθυστέρηση αυτή είχε ως συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάσταση του, στις 20.25 να χάσει τις αισθήσεις του και στις 20.50 να πεθάνει από ανακοπή.
Επίσης, ο ένας γιατρός καταδικάσθηκε από το πρώτο δικαστήριο ότι ψευδώς πιστοποίησε ότι χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή στον 73χρονο στις 16.45, γιατί, όπως επισημάνθηκε, το δελτίο νοσηλευτικής παρακολούθησης είναι ανυπόγραφο και δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.


Της Βίκυς Βετουλάκη/tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: